南师大生物数学系列报告: Modeling studies of elimination and mitigation policy in controlling the spread of SARS-CoV-2
报告人:朱怀平教授,加拿大约克大学 时间:2021年11月29日9:30 字号:

邀请人:万辉 副教授

腾讯会议号:966 487 899

摘要:Since the first outbreak of COVID-19 in 2019, China has successfully controlled the spread of the virus in over 30 cities. Countries that aimed for elimination with strict lockdown and citywide test-trace-isolation (CTTI) policy are found to have lower infections, deaths, and better economic performance, compared with those that opted for other mitigation strategies. In this talk, I will present a few dynamical models incorporating CTTI Zero-COVID policy to assess how it contributes to the elimination of infections. Using the model and data, I will explain how the CTTI policy helped controlled the recent outbreak of COVID-19 in Fujian province. In the end, I will then present the scenarios if the implementation of aggressive CTTI is not possible, and discuss the exit strategy of the COVID-19 pandemic.

个人简介:朱怀平,加拿大约克大学应用数学首席教授,约克大学疾病建模中心(CCDM)、并行计算与模拟实验室(LAMPS)和加拿大人畜共患病建模中心(OMNI)主任,南京师范大学大规模复杂系统数值模拟重点实验室副主任,中加大数据建模计算与应用实验室外方主任。朱教授长期从事分支理论及其应用、希尔伯特第十六问题、种群生态学与传染病学的数学分析研究、气候变化模拟和影响、以及蚊虫疾病的实时预报和控制等研究工作。朱怀平教授在数学及生物数学的国际顶级或高水平期刊上累计发表文章100多篇,解决了著名的希尔伯特第16问题关于幂零图周期重数有限性的问题,是动力系统分支理论和应用领域著名专家,在国际著名的微分方程杂志发表了单篇长达112页论文;多次组织举办动力系统分支理论以及应用,生物数学,传染病建模与防控,气候变化以及影响等学术会议,并先后在重要国际会议做特邀报告20余次。作为项目负责人朱教授获得加拿大国家创新基金(CFI),国家工程和自然科学基金会(NSERC),加拿大健康研究院(CIHR),加拿大公共卫生部,安大略省卫生部,安大略省环境部、科技部等资助。2003年获加拿大国家创新基金会基础创新奖,2007年获安大略省青年科学研究奖。