Layout Decomposition Design for Manufacturing VLSI Circuits
报告人:朱文兴教授,福州大学 时间:2021年4月27日15:00 字号:

报告地点:腾讯会议782946343

邀请人:孙海琳教授

报告摘要:Continuous shrinkage of transistor feature size and rapid increase of integration density have imposed severe challenges on design and manufacturing integrated circuits. A variety of emerging technologies have been proposed to enable the industry to keep the pace of Moore’s law. In this talk, we shall introduce various layout decomposition problems in the emerging manufacture technologies, and the corresponding challenges. Then, we shall present our work on the discrete relaxation method for the triple patterning lithography layout decomposition problem, and a two stage decomposition flow for the hybrid e-beam and triple patterning lithography of general layout decomposition problem.

报告人简介:朱文兴,福州大学离散数学与理论计算机科学研究中心教授、博士生导师,主要从事离散优化、超大规模集成电路设计自动化的算法研究,在ACMIEEEINFORMSSIAM旗下期刊,以及集成电路设计自动化国际顶级学术会议DACICCAD发表了系列研究论文。2020年获中国运筹学会运筹应用奖;2018年获ICCAD’2018最佳论文奖提名,所研发的布局工具被列入IEEE 电子设计自动化参考设计流程,且被命名为FZUplace2017年与合作者提出了第一个基于解析方法的布局合法化算法,获DAC’2017最佳论文奖,系该会54年来中国大陆机构首次获此奖项,基于该引擎,2017年团队获ICCADEDA竞赛第一名,是该赛事有史以来中国大陆首次获得冠军;2018年团队再次获ICCADEDA竞赛第一名;2013年获福建省自然科学奖三等奖;2009年获国家教学成果二等奖。朱文兴是福州大学嘉锡学者特聘教授,2018年入选福建省特支双百计划,目前兼任中国运筹学会理事,中国数学会理事,中国运筹学会数学规划分会常务理事等。